maart 2019
Met haar gracieuze bewegingen, onbetwiste techniek en subtiele expressie hoort Janaki Rangarajan bij de huidige generatie toonaangevende dansers uit India. In maart 2019 bezocht Janaki Den Haag en heeft ze een intensieve masterclass gegeven aan gevorderde Bharata Natyam dansers. Tijdens de vijf-daagse training hebben studenten uit Nederland o.l.v. Dr. Janaki Rangarajan een nieuwe choreografie geleerd, Ardhanareeshwaram. Deze Zuid-Indiase klassieke tempeldans gaat over God Shiva en aanbid de dualiteiten van man en vrouw verenigd in één wezen. Een ware inspiratie voor de toplaag Bharata Natyam dansers uit Nederland.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”925″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]In mei & juni 2018 hebben dansers met verschillende dansachtergronden zoals tribal fusion, ballet, burlesque en Indiase dans gewerkt met voor hen nieuwe danstools waaronder de Labantechniek. In FusionLab krijg je een kijkje achter de schermen in het choreografietraject met Tjarda van Straten.
De deelnemers presenteerde eigen werk en natuurlijk ook nieuwe creaties voortgekomen uit deze creatieve periode. Publiek was aanwezig om te kijken en eigen visies te delen
Vanaf december 2017 t/m januari 2018 heeft het eerste choreografietraject van WereldDansWerkPlaats plaatsgevonden. In zes sessies hebben de deelnemers van het eerste choreografietraject onder leiding van choreografe en theatermaker Nita Liem (Don’t Hit Mama) gewerkt aan tools waarmee de dansers zich ook als makers kunnen ontwikkelen. De groep bestond uit Indiase dansers, maar was toch heel divers. Sommige makers zijn jong in de dans, andere zijn al ervaren.
Samen zijn zij een zoektocht gestart naar nieuwe uitdrukkingsvormen binnen Indiase dans.
Maar daarvoor moet je eerst komen tot de definitie:
Wat maakt Indiase dans tot dat wat zij is?
In Indiaas danslab hebben de dansmakers in de studio een kijkje gegeven in dit proces. Publiek was welkom om te observeren en in gesprek te gaan met de deelnemers en choreografe Nita Liem.