WereldDansWerkPlaats

WerelddansWerkPlaats beeldlogo
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Monsoon Jam: Indian Rhythms & Dance through India, Surinam & The Netherlands

14 april 2019 @ 15:00 - 17:00

€6,50
Monsoon Jam is een culturele reis van India, naar Suriname, in Nederland. Migratie verplaatste mensen over zeven zeeën naar nieuwe continenten. De meegereisde culturele bagage zorgt voor allerlei ontmoetingen in het dagelijks leven van nu. Verschillende generaties komen bij elkaar vanuit de rijke tradities van muziek en dans in het Migratie Museum van Den Haag met live muziek, dansoptredens en lezingen.
Programma:
S.V. Giridhara
De beroemde mridangamspeler S.V. Giridhara uit Bangalore, Zuid-India heeft als percussionist menig Nederlandse danseressen begeleid in het Arangetram (officieel podiumdebuut). De ritme-expert neemt je mee in de Zuid-Indiase klanken van dit virtuoze instrument in het dialoog met dans en ritmesecties uit Suriname.
Bharata Natyamgroep masterclass Janaki Rangarajan
Tijdens de intensieve masterclass hebben Bharata Natyam studenten uit Nederland o.l.v. Dr. Janaki Rangarajan uit India een nieuwe choreografie geleerd, Ardhanareeshwaram. Deze Zuid-Indiase klassieke tempeldans gaat over God Shiva en aanbid de dualiteiten van man en vrouw verenigd in één wezen.
foto Sunny Jagesar
All In One The Band
O.l.v. Varun Nanda neemt de Baithak Gana Formatie u mee naar Caribische Indiase muziek. Tevens verzorgt het ensemble de muzikale begeleiding van Toelsie Radhe, de Londa ke naach (dans van de jongen). Deze volksdanstraditie is vanuit India, meegereisd naar Suriname en is vandaag de dag een mogelijk onderdeel van de Hindostaanse huwelijksrituelen. Jaswina Bihari-Elahi gaat in haar lezing verder in op de oorsprong van deze dans.
Jaswina Bihari-Elahi, lezing Surinaams Hindostaanse Volksdansen
Jaswina Bihari-Elahi, heeft een achtergrond in de Kunst- en Cultuur Wetenschappen (EUR) en een Phd in Cultuur en digitale media (Tilburg University) (2014). Ze is werkzaam als Hogeschool docent bij de opleiding Social Work en senior-onderzoeker binnen het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkelingen. Daarnaast beoefent zij actief de Indiase klassieke dans Kuchipudi.
In haar lezing neemt Jaswina u mee naar de oorsprong van de Surinaams Hindostaanse volksdansen: Londa ke naach, Ahirwa ke naach en Baithak gana ke naach. Zijn de dansen ontstaan en ontwikkelt in India? Of in Suriname? En hoe hebben de dansen zich verder ontwikkelt? Tientallen gesprekken met ouderen, met dansers, muzikanten door middel van interviews en groepsbijeenkomsten, geven antwoord op deze vragen. De uitkomsten laten zien dat anno 2019 sommige dansen springlevend zijn, maar er ook dansen zijn verdwenen, of op het punt staan om te verdwijnen.
Ketaki Apte – Kathak
De Indiase Kathak danseres Ketaki Apte danst wisselend tussen België en Nederland. Als docent geeft ze les aan Sangeeti – School of Indian Music op verschillende locaties in Nederland. Voor Nederlands Marathi Mandal is Ketaki betrokken bij de organisatie van culturele activiteiten voor deze Indiase community.
Kathak is een Noord-Indiase klassieke dansvorm, afgeleid van het woord, katha, wat verhaal betekend. Deze middag danst Ketaki Apte twee danscomposities, beginnend met een technisch item gevolgd door een Bhajan.

 

Sunny Jagesar, lezing Indiase dans door de lens + foto expositie
Fotograaf Sunny Jagesar begeleidt vanuit zijn eigen studio in Rotterdam beginnende en gevestigde modellen in het optimaliseren van hun carrière. Met een grote interesse in Indiase dans fotografeert Sunny sinds een aantal jaar – o.a. als de vaste fotograaf van het India Dans Festival- Indiase podiumkunsten. In zijn lezing geeft Sunny een kijkje in zijn werk als fotograaf van Indiase dans en vertelt hij over zijn favoriete shoots.
Een selectie foto’s van Sunny Jagesar zijn tijdens Monsoon Jam te zien in het Migratie Museum.

foto Sunny Jagesar
Datum & locatie
14 april 2019
15.00 – 17.00 uur
Migratie Museum, Hoge Zand 42, Den Haag
Entree
€ 6,50

Houd de website in de gaten voor aankondiging van het volledige programma.

Deze Monsoon Jam dankt het Migratie Museum, CultuurSchakel, Indian Dance Europe, Indischka, Sunny Jagesar en alle deelnemende artiesten, muzikanten en vrijwilligers. 
Combineer uw bezoekt met de expositie ”145 jaar Hindostaanse migratie” in het Migratie Museum, een samenwerking met Haags Historisch Museum en Leerstoel Lalla Rookh. 

Gegevens

Datum:
14 april 2019
Tijd:
15:00 - 17:00
Kosten:
€6,50

Locatie

Migratie Museum
Hoge Zand 42
Den Haag, 2512 EM Nederland
+ Google Maps
Scroll naar boven