Global Dance Festival | WereldDansWerkPlaats
1409
page-template-default,page,page-id-1409,qode-core-1.1.1,tribe-no-js,suprema-ver-1.8,qodef-smooth-scroll,,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-default,qodef-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Global Dance Festival

Zaterdag 6 maart

Global Dance Day 2021

The Asian Edition | Online

Op zaterdag 6 maart zet de WereldDansWerkPlaats Aziatische dansstijlen centraal, welke jij online kan ervaren en meedoen! In 2019 organiseerden wij het Global Dance Festival, maar deze tijd vraagt om veel aanpassing van iedereen, zo ook voor ons festival. Wij kijken graag naar wat wél mogelijk is, daarom organiseren wij dit jaar een online variatie op ons festival: Global Dance Day.

 

Info en aanmelden: info@werelddanswerkplaats.nl

Indiase dans

Interactieve lezing en demonstraties

Het kostuum voor Bharata Natyam

Het hoe en waarom van de authentieke kostuums en sieraden

De Zuid indiase tempel dansstijl, de Bharata Natyam, kent nog steeds een levendige danspraktijk, ook hier in Nederland. Ook hier kunnen we genieten van prachtige performances en zijn er tal van mogelijkheden om op les te gaan. Jonge dansers worden opgeleid en zelfs het arangetram kan hier in Nederland worden behaald. In al haar sierlijkheid en zeggingskracht blijft de Bharata Natyam behouden; overgedragen van Guru (leraar) op Sisha (leerling), het zogeheten Parampara systeem.

Ook vandaag de dag nog worden de authentieke kostuums en sieraden gedragen door de dansers. Alleen de finesse en het hoe en waarom weten we vaak eigenlijk niet zo goed. Guru Chandrika Sundararaman gaat dieper in op het kostuum, de haardracht, de sieraden en de make-up van deze stijl. Vragen die tijdens deze interactieve lezing worden beantwoord:

Wat voor soorten kostuums zijn er?
Hoe zagen de kostuums er vroeger uit en wat is de huidige trend?
Hoe zit het met het haar en sieraden?
Wat zijn de verschillende benamingen voor de kostuumonderdelen en de sieraden?

Daarnaast toont Guru Chandrika Sundararaman verschillende kostuums en modellen.

Guru Chandrika Sundararaman
Guru Chandrika Sundararaman is één van de grondleggers van de Bharata Natyam hier in Nederland. Zij kwam naar Nederland in 1976 en heeft een eigen dansschool in Zoetermeer. Zij heeft meer dan 250 keer opgetreden in India, in verscheidene Europese steden en voor de Nederlandse TV. Haar Nederlandse studenten hebben ondertussen hun eigen dansscholen en zo zijn wij op dit moment al toe aan de vijfde generatie van Dansschool Chandrika.

Datum: zaterdag 6 maart
Tijd: 14.00-15.15 uur
Aanmelden: info@werelddanswerkplaats.nl
Locatie: online, de link wordt een dag van te voren naar de deelnemers gestuurd
Kosten: €10,-
Docent: Guru Chandrika Sundararaman

Thaise dans

Workshop Thaise dans

Voor beginners

In deze workshop voor beginners wordt aan de slag gegaan met de klassieke Thaise dansstijl: Ram Thai. De basics van de lichaams- en handbewegingen worden uitgelegd en aangeleerd. Daarna wordt ook de Thaise volksdans uit Noordoost Thailand, ‘Ziang’, gedanst.
En een leuke toevoeging: haal een doek tevoorschijn (zie afmeting) en leer hoe jij jouw eigen Thaise broek maakt om deze workshop in te dansen!

Thaise dans (Ram Thai) kenmerkt zich door langzame, gracieuze bijna hypnotiserende handbewegingen. Historisch gezien is Thaise dans sterk verweven met toneel en daarom bevat Thaise dans veel expressie. De meeste poses hebben dan ook een duidelijke betekenis zoals verliefdheid, verlegenheid, verdriet, kwaadheid of eerbetoon aan de koning of Boeddha.
In principe is Thaise dans gebaseerd op langzame ritmes, ook al gaan sommige Thaise volksdansen behoorlijk snel. Het langzame ritme vereist een goede balans en gecontroleerde lichaamshouding.

Thaise dans is niet alleen mooi om te zien, maar is bovendien fantastisch om zelf te doen en draagt bij aan een goede geestelijke en lichamelijke balans.

 Thaise broek
Zorg dat je een doek klaar hebt liggen van (ongeveer) de afmeting: 1,3 bij 2 meter. In de workshop legt de docent uit hoe je dit doek omvormt tot een Thaise broek om in te dansen.

Ratchaneekorn Vichayanon
Ratchaneekorn Vichayanon heeft Akhira opgericht: een Nederlands bedrijf dat Thaise dans op allerlei manieren promoot, met o.a. optredens en workshops. Na een danscarrière in Thailand kwam zij in 2005 naar Nederland en begon zij met dansoptredens op feesten, evenementen, bruiloften en in Thaise restaurants.

Datum: zaterdag 6 maart
Tijd: 15.30 – 17.00 uur
Aanmelden: info@werelddanswerkplaats.nl
Niveau: beginnners
Locatie: online, de link wordt een dag van te voren naar de deelnemers gestuurd
Kosten: €10,-
Docent: Ratchaneekorn Vichayanon

Global Dance Day 2021 wordt in samenwerking met de WereldDansWerkPlaats mede mogelijk gemaakt door Sri Vinayaka, Indiase Dansschool Monsoon, dansschool Chandrika en Akhira.