WereldDansWerkPlaats

WerelddansWerkPlaats beeldlogo

Global Dance Workshops

WereldDansWerkPlaats organiseerde samen met theater De Nieuwe Regentes de eerste editie van het Global Dance Festival op vrijdag 1 en zaterdag 2 november 2019. Het Global Dance Festival brengt dansstijlen vanuit de hele wereld naar Den Haag. Een sprankelend festival vol van optredens, documentaires, global bazar, een debat én natuurlijk workshops. 

Er is dit weekend keuze uit vijf dansworkshops in verschillende wereldse stijlen.
Vrijdag 1 november

Balinese dans: Legong Lasem

Docent: Eka Santi Dewi i.s.m. DwiBhumi
Tijd: 18.00 – 20.00 uur
Prijs: €15,-

Op het Indonesische eiland Bali waren de paleizen, puri genoemd, lange tijd de machtcentra. Ze hadden onder andere de rol van beschermers van de kunsten. De meest bekende Balinese hofdansen behoren tot het genre Legong Keraton. Ze werden tot halverwege de 20ste eeuw voornamelijk uitgevoerd door jonge meisjes ter vermaak van de koning in zijn paleis. Toen het toerisme naar Bali op gang kwam werd de Legong wereldberoemd. Vooral de ingetogen sierlijkheid en de virtuoze techniek van Legong-danseressen brengt Bali wereldfaam als ‘eiland van de duizend dansen’. Nu Bali sinds 1945 opgegaan is in de Republik Indonesia worden Legong-dansen vooral tijdens tempelceremonies en voor toeristen opgevoerd. In Legong wordt gedanst met waaiers, die de schoonheid van de bewegingen accentueren. Abstracte scènes worden afgewisseld met verhalende delen. Ook vandaag de dag worden er nog steeds nieuwe Legong-dansen gemaakt.

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met DwiBhumi. Tijdens de workshop zal gastdocent Eka Santi Dewi (Bali, Antwerpen) een deel van deze dans instuderen (het abstracte, pure dansgedeelte).

Flamenco dans

Docent: Lizzy Verloop
Tijd: 13.00 – 15.00 uur
Prijs: €10,-
Leer in deze workshop de Spaanse dans met de karakteristieke trotse houding, de mooie hand en armbewegingen, het ritmische klappen (palmas) en het krachtige voetenwerk (escobilla).
In de workshop besteden we aandacht aan al deze Flamenco technieken en de expressie en inleving van de dans. En we leren een choreografie aan zodat je aan het eind van de workshop een stukje op muziek kunt dansen.

Lizzy houd van de expressie, passie en drama in de vooral traditionele Flamenco en dat
zie je terug in haar lessen.
Fotograaf: Sjoerd vd Hucht

West-Afrikaanse dans

Docent: Mass Diallo
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Prijs: €10,-
Mass is een nieuwsgierige artiest die de rijke danstradities van het Afrikaanse continent volledigwil beheersen. De typische en energieke dansstijl Sabar uit Senegal is zijnspecialiteit, die hij van kinds af aan danste op straat in Dakar. Djembé is zijn tweedepassie, de danst die hij als virtuoos geheerst Hij danst met liefde andere Afrikaanse dansstijlen als Djola, Serrere, Manding, Toucouleur, Peulh, Zoulou and Afrikaansemodern dans.

Scroll naar boven